Hampans Historia
Hampa Àr en gammal vÀxt som har odlats under Ärtusenden. World History of Columbia sÀger att vÀvning av hampfibrer började över 10 000 Är sedan. Enligt studier sÀgs det att anvÀndningen av vild hampa gÄr sÄ lÄngt tillbaka som 8000 före kristus. Hampans fibrer Àr ett av de starkaste i vÀrlden och anvÀndes till att tillverka rep, duk, papper, klÀder och mycket annat, fram tills det att alternativa textilier och syntetiska material upptÀcktes. De stora industrier sÄ som bomullsindustrin tog över och tryckte ner hampan och den gjordes till slut olaglig och föll i glömska. Hampaindustrin har idag Äterfötts och ökar explosionsartat men det har varit mycket kontroverser kring hampan de senaste 100 Ären.
Hampa i Sverige
Hampan gĂ„r Ă€ven under dess latinska namn âCannabis Sativa L.â och Ă€r beslĂ€ktad med sĂ„ kallad medicinsk cannabis. I dag kallas hampa Ă€ven industrihampa dĂ„ det Ă€r en gröda som odlas av bönder över hela Europa. Mellan 1971 och 2005 var all odling av hampa förbjuden i Sverige men idag odlas hampa pĂ„ cirka 130 hektar enligt statens jordbruksverk. Det Ă€r helt lagligt för svenska jordbrukare att odla vissa sorter av industrihampa sĂ„ lĂ€nge hampaplantan hĂ„ller sig under det lagliga grĂ€nsvĂ€rdet pĂ„ max 0,2 procent THC.
Biologi
Hampan Àr en mycket tÄlig och snabbvÀxande ettÄrig gröda/ört med stora och fingrade, tre till nioflikiga blad. Den har en förmÄga att vÀxa pÄ nÀringsfattiga jordar i de flesta klimatzoner och pÄ höjder upp till 3 000 meter över havet och kan i gynnsamma fall bli nio meter hög, i Sverige vÀxer den till omkring tvÄ meters höjd. De flesta hampasorter som odlas Àr artbyggare och har han- respektive honblommor pÄ olika plantor, detta för att kultivera sÄ att det bildas frön.
Naturligt ekologisk
Hampan Àr naturligt ekologisk dÄ det Àr en vÀxt som Àr mycket tÄligt och motstÄndskraftig. Det hÀr betyder att hampan ej behöver besprutas med nÄgra bekÀmpningsmedel eller ogrÀsmedel. All hampa Àr dÀrför ekologiskt odlad Àven om den inte Àr certifierad som ekologisk. DÀremot sÄ kan det förekomma att de bönder som inte certifierar sina odlingar anvÀnder konstgödsel som inte uppfyller kraven för ekologisk odling.
Hampa som livsmedel och superfood
Hampan har sedan urminnes tider konsumeras för dess unika nÀringsprofil dÀr förna vÀrderas för sitt höga protein innehÄll och goda förhÄllande av omega fettsyror. ProteininnehÄllet Àr högt men ocksÄ unikt dÄ det Àr ett helt fullvÀrdigt protein med en komplett profil av essentiella aminosyror som kroppen inte sjÀlv kan producera. Dessutom innehÄller fröna ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och Àr rika pÄ fibrer. Hampans plantmaterial dÀremot Àr det mest intressanta delen av plantan dÄ den innehÄller en stor mÀngd naturliga Àmnen (upp till 700 olika), sÄ som cannabinoider, vitaminer, mineraler, terpener, organiska syror, enzymer, klorofyll, och flavanioder för att nÀmna nÄgra.